Backyard Engineering
Hvordan justere rebound på AIR-A dempere

Legend Air - Hvordan justere rebound på AIR-A dempere

For å finne ut hva du skal sette returen(rebound) til, trenger du en forklaring på hva du justerer når du endrer returinnstillingen.


Med alle støtdempere må det være en eller annen form for demping for å effektivt redusere de negative tilbakeslagseffektene som oppstår etter at fjæren har blitt komprimert, enten det er en luftdemper eller en spiralfjær. Et demper uten demping vil i hovedsak føles som om du sitter å kjører på en hoppestokk, derfor brukes det en oljefylt demper for å motvirke tilbakeslag av fjæren, og bremse hvor raskt demperen går tilbake til sin helt utstrakte lengde etter å ha blitt komprimert. Vi begrenser hastigheten som demperen strekker seg med ved å bruke dempende olje i demperen for å øke kraften som er nødvendig for å forlenge demperen etter kompresjon.

På dempermodellene AIR-A er det standard med Rebound Adjustment slik at du har muligheten til å endre returfrekvensen på demperen. Når du endrer denne rebound-innstillingen endrer du i hovedsak hvor lett oljen strømmer gjennom demperne, noe som resulterer i en endring i kjørekomfort (hopp og sprett eller mindre hopp og sprett).

En enkel analogi på hvordan dette fungerer er å forestille seg en basketball full av luft, når du spretter ballen i bakken, spretter den opp relativt raskt.

Dette ligner på våre dempere som opererer med mer rebound, f. eks. rebound-innstilling på "1".

Når du med den samme basketballen slipper ut luft, og spretter den igjen i bakken med samme mengde kraft vil den sprette saktere opp. Dette kan sammenlignes med dempere som opererer med mer demping, f. eks. rebound-instilling "6".


Rebound-justeringen på AIR-A-modellene tilbyr 6 forskjellige posisjoner. Posisjon 1 gir mer retur, eller hopp og sprett. Posisjon 6 gir mindre retur og mer demping, mindre hopp og sprett.

Posisjon 1 lar olje strømme mer fritt gjennom spjeldet, og posisjon 6 begrenser hvor fritt oljen kan bevege seg gjennom spjeldet.